Як правильно зберігати продукти в будинку. Поради професіонала

Як правильно зберігати продукти в будинку. Поради професіонала

Всесвітньо відомий шеф-кухар Джеймі Олівер вчить використовувати всі наявні можливості для правильного зберігання продуктів у домашніх умовах.

Спостерігаючи продуктове розмаїття на полицях супермаркетів, не забувайте, що понад мільярд людей на Землі, за даними ООН, в тій чи іншій мірі страждає від голоду. Водночас величезна кількість продуктів з різних причин потрапляє на сміттєві звалища. За статистичними даними, викидається майже третина продуктових товарів, і велика їх частина виявляється непридатною виключно через неправильне зберігання. Це очевидне неефективне використання виробничих потужностей, енергоресурсів, людської праці та фінансових коштів, адже у світовому масштабі втрати сягають мільйонів доларів.

Кожна людина може внести свій вклад у скорочення цих втрат — грамотне ставлення до закупівель та зберігання харчових продуктів стане відмінним способом для економії сімейного бюджету, а також матиме хоч і невеликий, але позитивний вплив на світову економіку та екологічний стан нашої планети. Якщо Ви не знаєте, з чого почати, прислухайтесь до авторитетного джерела — Джеймі Олівер поділиться своїми секретами зі збереження продуктів.

Використовуйте особливості свого холодильника

Сучасні моделі холодильників мають велике розмаїття, тож під час пошуку варіанту раціонального розташування продуктів на полицях враховуйте особливості конструкції. В однокамерних моделях з верхнім розташуванням морозильної камери найбільш прохолодна температура буде на верхніх полицях, а у двокамерних пристроях повітря охолоджується від задньої стінки і опускається вниз до нижніх полиць. Відповідно, в одних холодильниках готові страви потрібно розташовувати внизу, в інших — вгорі, а продукти, що швидко псуються — навпаки.

Багато хто використовує дверцята холодильника для зберігання молочних продуктів, проте це неправильно. Дверцята — найтепліше місце, тому на їхніх поличках можна тримати лише продукти з тривалим терміном зберігання, наприклад, соуси. А молоко, сир і кефір краще перемістити ближче до джерела холоду.

Планування покупок

Фахівці рекомендують складати меню на тиждень і відповідно до цього проводити закупівлю продуктів. Це допоможе купити потрібну кількість товарів і не витратити гроші на безглуздий набір продуктів. Цей пункт може видатися заскладним, але згадайте, як Ви дієте перед прийманням гостей. У цьому випадку Ви складаєте меню святкових страв, визначаєтесь зі списком продуктів, і лише потім вирушаєте в магазин.

Застосовуйте ці ж дії в повсякденному житті, і кількість непотрібних продуктів у вашому холодильнику значно зменшиться. Не забувайте враховувати різні обставини, які вплинуть на складання меню на тиждень. Наприклад, у вівторок Ви підете на день народження подруги, у п'ятницю на вас чекає романтична вечеря в ресторані, а в неділю в гості приїде свекруха. Тобто на два вечори з семи продукти точно не знадобляться, а на вихідних їх витрата дещо збільшиться.

Для чого потрібен холодильник?

Це питання не здасться дивним, якщо Ви дізнаєтесь, що деякі люди примудряються зберігати в ньому абсолютно невідповідні продукти. Запам'ятайте, що холодильник — це не шафа, він призначений тільки для певних видів їжі, а все інше слід тримати у кухонних шафках чи в коморі.

Ніколи не кладіть у холодильник наступні продукти:

  • фрукти та овочі;
  • хлібобулочні вироби;
  • консерви;
  • рослинну олія;
  • варення та мед;
  • шоколадні цукерки.

Не забувайте час від часу проводити в холодильнику ревізію, щоб своєчасно виявити продукти, термін придатності яких добігає кінця.

Як визначити термін придатності

На більшості товарних упаковок виробник в обов'язковому порядку зазначає термін придатності продукту, після закінчення якого його вживання не допускається. Але в переважній кількості випадків харчові продукти зберігають свою свіжість трохи довше, особливо якщо їх зберігали у належних умовах. Якщо термін зберігання закінчився кілька днів назад, не обов'язково відразу викидати продукти — вони можуть бути цілком придатними. Звісно, це правило не поширюється на рибу і м'ясо, та не завадить відмовитись від споживання прострочених консервів чи тістечок. А свіжість всіх інших видів продуктів легко визначити за зовнішнім виглядом, запахом і смаком.

Наприклад, кисле молоко, зацвілий хліб, гниле яблуко ніхто не додумається вживати в їжу, але, якщо молоко зберегло свій смак після закінчення терміну придатності, його цілком можна випити, не турбуючись про своє здоров'я. У той же час прострочені товари не рекомендується вживати вагітним і годуючим жінкам, маленьким дітям, а також особам, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

Як продовжити термін зберігання деяких продуктів

Фрукти і багато видів овочів не підлягають довгому зберіганню у свіжому вигляді. На щастя, у скарбничці людства можна знайти чимало рецептів з консервації — численні соління та варення дозволяють нам насолоджуватись дарами полів і городів практично цілий рік.

У наш час популярності набув ще один спосіб — заморозка. Заморожені фрукти та овочі практично не втрачають своєї харчової цінності, а сам процес заморожування не передбачає участі людини, на відміну від приготування інших домашніх заготовок.

Фрукти, овочі, зелень потрібно лише очистити від насіння, шкірки, пожухлих стебел та інших непридатних для їжі частин, потім довільно нарізати і покласти в контейнери з харчової пластмаси. Такі заготовки встановлюють у морозильну камеру холодильника, витягуючи їх звідти за потребою для приготування різних страв.

Звісно, для швидкої заморозки підходять лише сучасні моделі холодильників системи No Frost, які не потребують частого розморожування. Якщо у вас не вистачає коштів на їх придбання, скористайтеся можливістю оформити позика без перевірок за мінімальною процентною ставкою. Це дозволить у найкоротші терміни стати власником холодильника, в якому можливе зберігання заморожених овочів та фруктів протягом усього року.

До речі, використання швидкої заморозки допоможе у збереженні і деяких інших продуктів. Наприклад, з молочних продуктів можна успішно заморожувати сир, молоко чи яєчний білок, але водночас потрібно пам'ятати, що цілі яйця чи йогурт піддавати впливу низьких температур не рекомендується — яйця на холоді потріскаються, а йогурт розсиплеться.

Якщо з якоїсь причини у вашому будинку утворилися надлишки хліба, не обов'язково від них позбавлятися. Не чекаючи появи цвілі, наріжте хліб кубиками та помістіть у морозильник. Заморожений хліб легко перетворити в паніровку за допомогою звичайної скалки чи м'ясорубки.

Приготували занадто багато їжі на свята? Не проблема — помістіть надлишки готових страв у зручні зіп-пакети та заморозьте. Обов'язково ставте дату на упаковках із замороженими продуктами, оскільки термін зберігання домашньої їжі чи молочних продуктів у морозильній камері не повинен перевищувати трьох місяців.

Лише 5 нескладних правил допоможуть вам заощадити на закупівлі продуктів, забезпечити їх правильне зберігання та продовжити їхній термін використання.

Повернутися до списку новин

Новий клієнт

Постійний клієнт

Сума на руки

200

5000

Термін

1

30

Відсотки

0%

Сума позики

1500 ГРН

Всьго до сплати

2500 ГРН

Промокод

Подати заявку

Підписка на розсилку

Не пропустіть жодної важливої новини від нашої компанії, щоб завжди отримувати найвигідніші умови кредиту